درجه بندی کاشی و سرامیک

کاشی و سرامیک به چهار درجه مختلف تقسیم می‌شوند. کاشی درجه 1 بهترین کیفیت و کاشی درجه 4 پایین‌ترین کیفیت را دارند. در این مقاله با روش درجه بندی کاشی و سرامیک و همچنین نحوه تشخیص درجه کاشی آشنا خواهید شد.

درجه کاشی چیست ؟

جدول درجه بندی سرامیک و کاشی در زیر شامل انواع درجه بندی و توضیحات کاربردی مرتبط با هر درجه ارائه شده است:

درجه کاشیروش تشخیصتوضیحات
درجه 1صفر عیببهترین نوع کاشی
درجه 2حداکثر 3 عیب از فاصله یک متریترکیب کیفیت و اقتصادی بودن
درجه 3حداکثر 3 عیب از فاصله دو متریمحدودیت کاربرد در کف
درجه 4سایر کاشی‌هاویژه سازه کم‌اهمیت
درجه 5خارج از استانداردغیرقابل استفاده
جدول درجه بندی سرامیک و کاشی

تولید کاشی و سرامیک در ایران مشمول استاندارد اجباری است. به همین دلیل، درجه بندی کاشی و سرامیک بر اساس استاندارد شماره 25 ملی ایران انجام می‌شود. انواع کاشی و سرامیک با توجه به کیفیت سطح و نبود عیوب به چهار درجه تقسیم‌بندی می‌شود. لذا قبل از معرفی هر درجه، بهتر است که عیوب سیزده‌گانه کاشی و سرامیک را بشناسیم. مطابق استاندارد ملی شماره 2-9169 عیوب کاشی و سرامیک عبارت است از:

  • ترک
  • ترک موئی
  • نداشتن لعاب (لکه‌های خشک)
  • غیریکنواختی سطح
  • حفره سرسوزنی
  • ذوب نشدن لعاب
  • لکه‌ها
  • اشکالات زیر لعاب
  • اشکالات دکور
  • پریدگی
  • تاول‌زدگی
  • بی‌نظمی لبه
  • مغزی

هیچ یک از کاشی‌های درجه 1 تا 4 نباید دارای یکی از عیوب ترک بدنه، ترک لعاب، گوشه‌پریدگی و لب‌پریدگی باشند وگرنه خارج از استاندارد محسوب شده و به هیچ یک از درجات یک تا چهار تعلق نخواهند داشت. متن قانون استاندارد راجع به درجه بندی کاشی و سرامیک در تصویر زیر آمده است. در ادامه مقاله، محتوای این استاندارد به زبان ساده شرح و بسط داده شده است.

استاندارد درجه بندی کاشی و سرامیک

1- کاشی درجه یک

کاشی درجه یک
کاشی درجه 1
سرامیک درجه 1
سرامیک درجه یک

در کاشی و سرامیک درجه یک هیچ یک از عیوب سیزده‌گانه‌ای که در بالا ذکر شد نباید از فاصله یک متری قابل‌مشاهده باشد. این کاشی‌ها دارای بیشترین کیفیت در صنعت تولید کاشی و سرامیک هستند و توصیه می‌شود در نواحی حساس مثل نما یا جهت انتخاب سرامیک کف پارکینگ از این نوع کاشی استفاده شود. بهترین کاشی را می‌توان کاشی درجه یک از نوع پرسلان قلمداد کرد.

2- کاشی درجه دو

کاشی درجه دو
کاشی درجه 2
سرامیک درجه 2
سرامیک درجه دو

در کاشی و سرامیک درجه 2 نباید بیشتر از 3 عیب از موارد ذکرشده از فاصله یک متری مشاهده شود به شرطی که همین تعداد عیب‌ها از فاصله 2 متری مشاهده نشود. کاشی درجه 2 از لحاظ قیمت، اقتصادی‌تر از کاشی درجه 1 هستند.

3- کاشی درجه سه

کاشی درجه سه
کاشی درجه 3
سرامیک درجه 3
سرامیک درجه سه

در کاشی و سرامیک درجه 3 نباید بیشتر از 3 عیب از عیوب سیزده‌گانه از فاصله دو متری قابل‌مشاهده باشد. کاشی درجه 3 کیفیت متوسطی دارد و نباید در محیط‌هایی حساس و پرتردد مورداستفاده قرار بگیرد. به عنوان مثل توصیه می‌شود که برای سرامیک کف پذیرایی از کاشی و سرامیک درجه 1 یا 2 استفاده شود و کاربرد کاشی درجه 3 محدود به بخش‌های کم‌اهمیت‌تر سازه گردد.

4- کاشی درجه چهار

کاشی درجه چهار
کاشی درجه 4
سرامیک درجه 4
سرامیک درجه چهار

اگر کاشی و سرامیک در هیچ یک از درجه‌های فوق قرار نگیرد، درجه 4 به شمار می‌رود. کاشی درجه 4 بی‌کیفیت‌ترین نوع کاشی به شمار می‌رود و فقط در بخش‌های کم‌اهمیت باید به کار برده شود. قیمت کاشی درجه چهار بسیار پایین است ولی این ارزانی نباید مشتری را فریب دهد زیرا به کار بردن این نوع کاشی‌ها در نواحی حساس، در آینده هزینه مراقبت سازه را افزایش داده و در مجموع هزینه بیش‌تری را تحمیل می‌نماید.

5- کاشی درجه پنج

کاشی درجه پنج
کاشی درجه 5
سرامیک درجه 5
سرامیک درجه پنج

کاشی درجه 5 خارج از استاندارد است و فروش آن غیرقانونی است. به کاشی و سرامیکی که دارای عیوبی مثل:

  • ترک بدنه
  • ترک لعاب
  • گوشه پریدگی
  • لب‌پریدگی

باشند و در هیچ‌یک از درجه‌بندی‌های چهارگانه قرار نگیرند؛ کاشی درجه 5 می‌گویند. فروش، اجرا و به کار بردن این نوع از کاشی و سرامیک قانونی نیست و اصطلاح کاشی درجه 5 صرفاً در بازار متداول شده است و در متن قانونِ استاندارد چنین کاشی و سرامیکی معرفی نشده است.

تفاوت گرید و درجه در سرامیک

درجه بندی کاشی سرامیک، یک تقسیم‌بندی قانونی و رسمی است که مطابق با استاندارد ملی تولید کاشی سرامیکی در چهار درجه انجام می‌شود ولی گرید کاشی نوعی تقسیم‌بندی غیررسمی است که تولیدکنندگان کاشی و سرامیک به کار می‌برند. درجه کاشی با اعداد یک تا چهار انجام می‌شود ولی گرید را معمولاً با حروف انگلیسی مثل A و B انجام می‌دهند. هرچند که در لغت، درجه و گرید به یک معنی هستند ولی ازآنجاکه درجه بندی کاشی و سرامیک مطابق قانون باید صورت پذیرد، همه تولیدکنندگان موظف به رعایت آن به طور یکسان هستند ولی گرید بندی کاشی و سرامیک یک امر اختیاری است و شرکت‌های تولیدی مختلف، مبنای متفاوتی برای تعیین گرید دارند.

نحوه تشخیص درجه کاشی

تشخیص درجه کاشی و سرامیک به روش‌های مختلفی انجام می‌شود که در ادامه با نحوه تشخیص درجه کاشی و سرامیک برای مبتدی تا حرفه‌ای آشنا خواهید شد.

1- تشخیص درجه کاشی از روی کارتن

اگر رنگ کارتن کاشی و سرامیک سفید بود به احتمال بسیار زیاد کاشی از نوع درجه 4 است. علاوه بر این بر روی کارتن کاشی مشخصاتی مثل تاریخ تولید، جذب آب، نشان استاندارد و در بسیاری از موارد درجه کاشی درج شده است که با مطالعه مندرجات روی کارتن کاشی و سرامیک می‌توانید درجه کاشی را تشخیص دارد. اگر درجه کاشی روی کارتن ثبت نشده بود از سایر روش‌ها جهت تشخیص درجه کاشی استفاده کنید.

2- تفاوت قیمت

گاهی اوقات تولیدکنندگان، درجه کاشی را روی بسته‌بندی و کارتن کاشی درج نمی‌کنند. در چنین حالتی از روی تفاوت قیمت می‌توانید کاشی با درجات بالاتر را تشخیص دهید. کاشی درجه 1 همواره قیمت و کیفیت بالاتری نسبت به درجات پایین‌تر دارد.

3- بازرسی چشمی

اگر کمی حرفه‌ای باشید و مدت زیادی باشد که با کاشی و سرامیک سروکار دارید می‌توانید از فواصل یک و دو متری عیوب سیزده‌گانه‌ای که در همین مقاله ذکر شد را کنترل کنید. اگر در این زمینه حرفه‌ای نیستند و روی کارتن هم اطلاعات درجه بندی درج نشده باشد، روش بعدی تشخیص درجه کاشی برای شماست.

4- خرید از مراکز معتبر

اگر قصد خرید کاشی درجه 1 را دارید و می‌خواهید از کیفیت کاشی و سرامیک خود مطمئن باشید؛ توصیه می‌کنیم حتماً از یک فروشگاه معتبر اقدام به خرید کنید. در این روش با خیال راحت می‌توانید از درجه و کیفیت محصول خود مطمئن شوید. آرسیلا با توجه به پروژه شما، مشاوره دقیقی از درجه موردنیاز شما ارائه خواهد داد تا از لحاظ اقتصادی، کاشی و سرامیکی متناسب با پروژه خود خریداری نمایید. همین حالا جهت مشاوره در واتساپ پیام دهید یا تماس تلفنی بگیرید.

فرقی ندارد که قصد خرید کاشی درجه 1 را دارید یا می‌خواهید با خرید کاشی درجه 2 صرفه‌جویی کنید، یک تماس با ما کافی است که به شما برای خرید انواع کاشی و سرامیک راهنمایی ارائه شود. همچنین خدمات پس از فروش ما ادامه خواهد داشت و محصولات جانبی اجرای کاشی کاری مثل چسب کاشی، همتراز یا پودر بندکشی و همچنین اجرای پروژه خود را نیز می‌توانید از مجموعه ما بخواهید.

درجه بندی سرامیک پرسلان

اگر سؤالتان این است که از کجا بفهمیم سرامیک پرسلان است می‌توانید مقاله مذکور را مطالعه نمایید. درجه بندی سرامیک پرسلان نیز مانند آنچه در بالا توضیح داده شد انجام می‌شود و درجه بندی پرسلان هیچ تفاوتی با درجه بندی سایر سرامیک‌ها ندارد. عیوب سیزده‌گانه‌ای که در همین مقاله ذکر شد مبنای درجه بندی سرامیک است و پرسلان‌ها نیز از فواصل یک متری و دو متری آزمایش می‌شوند تا به درجات یک تا چهار طبقه‌بندی گردند.

سرامیک پرسلان درجه یک بالاترین سطح کیفیت را دارد و برای سرویس بهداشتی، هال و پذیرایی، پارکینگ، حمام، نما، راه‌پله، پاسیو و به‌طورکلی هر بخش مهم از سازه توصیه می‌شود. پرسلان درجه 4 نازل‌ترین کیفیت را دارد و پیشنهاد می‌شود که در نواحی کم‌اهمیت‌تر به کار برده شود. در خرید پرسلان علاوه بر درجه بندی باید به جذب آب نیز دقت نمود. پرسلان به انواعی از کاشی با جذب آب پایین گفته می‌شود لذا پیشنهاد می‌شود که جدول جذب آب پرسلان را مطالعه نمایید تا با تفاوت پرسلان و سایر سرامیک‌ها آشنا شوید.

سؤالات متداول

1- گرید کاشی چیست ؟

گرید کاشی نوعی تقسیم‌بندی کاشی و سرامیک برحسب کیفیت است و هرچه عیوب کاشی تولیدی کم‌تر باشد گرید بهتری به آن محصولات تعلق می‌گیرد.

2- کاشی‌ها از نظر کیفیت به چند دسته تقسیم می‌شوند مبنای این دسته بندی چیست ؟

کاشی‌ها از نظر کیفیت به چهار درجه تقسیم می‌شوند که کاشی درجه 1 باکیفیت‌ترین نوع کاشی به شمار می‌رود. مبنای این دسته بندی، تعداد عیوب کاشی مطابق با استاندارد ملی شماره 25 است.

3- درجه بندی سرامیک پرسلان چگونه است؟

سرامیک پرسلان برحسب کیفیت تولید، به چهار درجه تقسیم می‌شود که پرسلان درجه 1 بالاترین کیفیت و بیش‌ترین قیمت را دارد و بهترین نوع سرامیک به شمار می‌رود.

اگر سؤالی در مورد درجه بندی سرامیک و کاشی دارید حتماً در پایین همین صفحه بپرسید. کارشناسان ما در اسرع وقت پاسخ خواهند دارد.

محمد بهرامیمشاهده نوشته ها

Avatar for محمد بهرامی

مهندس عمران و فعال حوزه صنعت ساختمان فارغ التحصیل دانشگاه تهران و نویسنده و محقق در زمینه فنی و اجرایی

1 دیدگاه

  • بهترین مقاله راجع به درجه بندی کاشی و سرامیک همین بود. تنها مقاله توی نت که آیین نامه رو سطر به سطر بررسی کرده و انواع درجه کاشی رو طبق استاندارد معرفی کرده. همون چیزی بود که دنبالش بودم. تشکر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *