نحوه تشخیص سرامیک پرسلانی

در مقاله حاضر ۹ روش مختلف جهت تشخیص سرامیک پرسلان ارائه شده است. این روش‌ها از آزمایش‌هایی ساده مثل پاشیدن چند قطره آب تا روش‌های پیچیده مانند انجام تست آزمایشگاهی را شامل می‌شود. پس با این مقاله همراه باشید با نحوه تشخیص سرامیک پرسلانی آشنا شوید.

در ابتدا بهتر است ذکر کنیم که کاشی‌ها یا از نوع سرامیک هستند و یا پرسلان و عبارت «سرامیک پرسلان» یک غلط مصطلح است که در بازار ایران به اشتباه رایج شده است و ما هم ناگزیر از آن استفاده می‌کنیم. پیش از اینکه وارد بحث روش تشخیص پرسلان شویم بهتر است به این پرسش پاسخ دهیم که سرامیک پرسلان چیست و چه خصوصیاتی دارد. پرسلان به انواعی از کاشی گفته می‌شود که درصد جذب آب کم‌تر از نیم درصد داشته باشند. این متریال ساختمانی به‌طورکلی دارای خصوصیات زیر هستند:

  • جذب آب کمتر از 0/5 درصد
  • نفوذناپذیر
  • مقاوم در برابر یخبندان
  • تخلخل کم
  • تراکم بالا
  • مقاومت فشاری زیاد
  • مقاومت سایشی زیاد
  • ثبات رنگ
  • طول عمر بالا
  • نظافت آسان

مزایای بالا تنها برخی از خصوصیاتی است که می‌توان جز تفاوت سرامیک پرسلان و معمولی طبقه‌بندی نمود. با توجه مزایای پرشمار پرسلان، باید در خرید این محصولات نهایت دقت را به کار برد تا از اصل بودن پرسلان مطمئن گردید. استفاده از پرسلان اصل نه‌تنها به فضای داخلی شما زیبایی خاصی می‌بخشد، بلکه از نظر اقتصادی نیز به دلیل طول عمر بالا، به‌صرفه خواهد بود. پرسلان تقلبی خیلی زود ترک برداشته و ساییده می‌شود و در نهایت هزینه اقتصادی زیادی را به مالک تحمیل خواهد کرد. پس با ادامه مقاله در مورد راهنمای تشخیص پرسلان اصل همراه باشید.

9 روش تشخیص سرامیک پرسلانی

۱- روش ساده تشخیص سرامیک پرسلانی

روش ساده تشخبص سرامیک پرسلانی

همان‌طور که گفته شد، جذب آب پرسلان کمتر از نیم درصد است اما در اکثر موارد و حین خرید، امکان آزمایش جهت تعیین دقیق نسبت جذب آب پرسلان برای خریداران میسر نیست. لذا به عنوان یک روش ساده و کاربردی می‌توان چند قطره آب به پشت سرامیک (قسمت غیرلعابدار) پاشید. اگر آب جذب شد، قطعاً کاشی یا سرامیک ما از نوع پرسلانی نیست. پشت یک پرسلان، مانند یک سطح شیشه‌ای آب را به خود جذب نمی‌کند. آزمایش مذکور ساده‌ترین و درعین‌حال کاربردی‌ترین نحوه تشخیص سرامیک پرسلان چه در کارگاه‌های ساختمانی و چه در فروشگاه‌های مصالح ساختمانی است.

۲- انجام تست آزمایشگاهی

اگر نتایج آزمایش یا شیت (برگه) خصوصیات کاشی موجود باشد، سریعاً باید به دنبال عبارت جذب آب (water absorption) گشت و عدد مقابل آن را قرائت کرد. جذب آب زیر نیم درصد یعنی متریال ما از نوع پرسلان است. هرچند در عرف بازار ایران، به کاشی و سرامیک‌هایی با جذب آب تا ۳% نیز پرسلان گفته می‌شود.

آزمایش جذب آب پرسلان غالباً طبق بخش C373 از آیین‌نامه ASTM (انجمن مواد و آزمون آمریکا) انجام می‌شود. مطابق آیین‌نامه مذکور در ابتدا باید سرامیک را وزن کرده، سپس به مدت پنج ساعت در آب جوشاند. در ادامه کاشی را به مدت ۲۴ ساعت در آب گذاشته و مجدداً وزن کرد. اگر وزن کاشی در اثر جذب آب کمتر از نیم درصد اضافه شده باشد، آن کاشی پرسلان در نظر گرفته می‌شود.

۳- کارتن بسته‌بندی و مُهر پشت کاشی

اگر قصد خرید پرسلان دارید بهتر است از فروشگاه‌های معتبر اقدام به خرید کنید. در فروشگاه‌های معتبر روی کارتن کاشی و سرامیک، نام و خصوصیات کامل محصول شامل جذب آب درج شده است. معمولاً مُهر، آرم و نام بِرند شرکت تولیدکننده، پشت بدنه متریال درج شده و از طریق اطلاعات ارائه‌شده توسط شرکت تولیدکننده می‌توان به اصل بودن محصول اطمینان کرد. اما ازآنجاکه برخی افراد سودجو اقدام به تولید محصولات تقلبی با اطلاعات فیک می‌نمایند، خرید از فروشگاه‌های معتبر پرسلان می‌تواند هر نوع خطر برای خریداران را رفع نماید.

۴- رنگ بدنه

تفاوت سرامیک خاک سفید و پرسلان

به کناره کاشی نگاه کنید. کاشی با بدنه قرمز قطعاً پرسلان نیست ولی اگر بدنه کاشی سفید بود ممکن است پرسلان باشد. توجه کنید که نمونه‌هایی از کاشی و سرامیک در بازار وجود دارد که رنگ بدنه آن سفید است ولی پرسلان نیست و در این‌گونه موارد حتماً باید از فروشنده استعلام گرفت یا نتایج آزمایش را بررسی نمود.

تفاوت سرامیک خاک سفید و پرسلان در این است که هر پرسلانی قطعاً خاک سفید است اما هر کاشی و سرامیک خاک سفیدی پرسلان نیست و باید نتایج آزمایش جذب آب را بررسی کرد. لیکن درهرحال اگر رنگ بدنه کاشی سرخ باشد قطعاً آن محصول پرسلان نخواهد بود.

۵- وزن

یک روش ساده برای تشخیص پرسلان و سرامیک معمولی از یکدیگر وزن کردن آن‌هاست. به‌طورکلی پرسلان متراکم‌تر بوده و چگالی بیش‌تری دارد و در ابعاد یکسان تا حدود ۲۰% از نمونه‌های سرامیک عادی سنگین‌تر است. این خصوصیت باعث شده که در مواردی که پارامتر وزن حائز اهمیت زیادی برای طراحان سازه است کاربرد پرسلان دارای محدودیت باشد.

۶- زبری

پرسلان متراکم است و بافتی نرم دارد. دستان خود را پشت کاشی بکشید اگر زبری احساس کردید با سرامیک غیرپرسلان مواجه هستید. هنگام دست کشیدن روی پرسلان با سطحی لطیف و صیقلی مواجه می‌شویم. استادکاران با استفاده از این تکنیک به‌راحتی پرسلان و سرامیک را از یکدیگر تشخیص می‌دهند.

۷- صدا هنگام ضربه زدن

این نحوه تشخیص سرامیک پرسلان کمی عجیب است اما بسیاری از استادکاران معتقدند که هنگام ضربه به پرسلان با صدایی شفاف و ظریف مواجه می‌شویم. صدای زنگ‌دار ممتد نشانه‌ای از پرسلان اصل و باکیفیت است.

۸- ضخامت

ضخامت پرسلان نما در حد ۱ تا ۳ میلی‌متر بیشتر از سرامیک است. این ویژگی در کنار دوام، زیبایی و مقاومت فشاری بالای پرسلان باعث شده است که پرسلان در انتخاب سرامیک کف پذیرایی همواره یک گزینه فوق‌العاده باشد.

۹- قیمت

مقایسه قیمت پرسلان و سرامیک معمولی عادی

قیمت پرسلان حدود ۳۰% از سرامیک معمولی گران‌تر است. در برخی برندها این نسبت بسیار بیشتر است. لیکن شما با خرید از یک فروشگاه مصالح ساختمانی معتبر می‌توانید با حذف واسطه‌ها، پرسلان را با قیمتی مناسب و در حد سرامیک عادی تهیه نمایید. آرسیلا آماده ارائه مشاوره خرید به شماست. کافی است تماس بگیرید.

درصورتی‌که هر سؤالی در زمینه خرید پرسلان و روش‌های تشخیص پرسلان اصل دارید؛ حتماً در پایین همین صفحه کامنت کنید. ما در اسرع وقت پاسخ می‌دهیم.

نحوه تشخیص سرامیک پرسلانی چیست؟

چند قطره آب پشت کاشی بپاشید. اگر آب جذب شد، کاشی از نوع پرسلان نیست. روش پیشرفته‌تر انجام تست آزمایشگاهی است. اگر جذب آب کم‌تر از نیم درصد باشید، کاشی از نوع پرسلان است.

 جذب آب پرسلان چقدر است؟

مطابق استاندارد ایالات‌متحده موادی با جذب آب کم‌تر از نیم درصد پرسلان هستند اما در عرف بازار ایران به کاشی‌هایی با جذب آب تا 3 درصد نیز پرسلان گفته می‌شود.

محمد بهرامیمشاهده نوشته ها

Avatar for محمد بهرامی

مهندس عمران و فعال حوزه صنعت ساختمان فارغ التحصیل دانشگاه تهران و نویسنده و محقق در زمینه فنی و اجرایی

2 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *